De fietstocht

Op woensdag 28 januari begint het avontuur van Epe Fietst voor Water. Laat op de avond vliegen we van Amsterdam, via Dubai, naar Kenia, waar we de donderdagmiddag aankomen. Via een binnenlandse vlucht gaan we naar Mombasa, waar we de vrijdag hebben om te acclimatiseren voor we zaterdag op de fiets stappen.

31 januari begint het avontuur op de fiets, en dat begint ook meteen goed. De eerste dag zal het namelijk warm zijn (30 graden), met een hoge luchtvochtigheid (80-90%). en zijn er 1000 hoogtemeters te overwinnen. Na twee dagen fietsen zijn we op een hoogvlakte en wordt de temperatuur voor ons Nederlanders een stuk aangenamer (23-26 graden). Het fietsen wordt er niet per se gemakkelijker van, want de derde en vijfde dag zullen we meer dan 1000 hoogtemeters wegtrappen. Zo fietsen we in 9 dagen naar Maai Mahiu, via een route die grotendeels langs de Tanzaniaanse grens loopt. In dit gebied heerst geen oorlog.
De periode waarin we fietsen valt buiten het regenseizoen en de wegen van rode klei zijn dus vermoedelijk goed begaanbaar. We hoeven echter niet raar op te kijken als we een keer onze armen uit de mouwen moeten steken om het hele gezelschap van fietsen, fietsers en auto’s aan de andere kant van een riviertje of meer te krijgen omdat er een brug verdwenen is.

Elke dag zullen we na het ontbijt (8.00u) op de fiets stappen en na elke twee uur een pauze van 30-45 minuten houden zodat iedereen genoeg kan eten, drinken en herstellen. Tevens zal er elke dag een kampement meeverhuisd worden. Elke tent bevat twee bedden en op elke 10 tenten zijn er een viertal douches en toiletten. Deze worden elke dag op- en afgebouwd door de Afrikaanse (Masaï) begeleiding. Deze mannen zullen ook, in auto’s, voor- en achteraan de groep rijden en zijn verantwoordelijk voor de route en de boodschappen. Naast deze begeleiding zullen er ook een mechanicien, een fotograaf en een beveiliger meegaan. Elke nacht zal er op een afgezet terrein overnacht worden, bijvoorbeeld bij een school, kerk of op het terrein van de burgemeester.

Een gedetailleerd schema, met de route, etappes, aantal kilometers en de te verwachten hoogtemeters is hier te vinden: route EFVW.
Voor de mensen die vooral van grafiekjes en cijfertjes houden: routeboek EFVW Kenia.

 

Advertenties